Antwoord op veel gestelde vragen
1. Wat neem ik mee bij het eerste bezoek aan een podotherapeut?
U kunt zelf rechtstreeks een afspraak met ons maken maar indien u verwezen bent door de (huis)arts en in het bezit bent van een verwijzing verzoeken wij u om die mee te nemen. De verzekeringsgegevens (uw pasje en eventueel informatie betreffende de vergoedingen). Uw identiteitspapieren ter controle van uw BSN-nummer. Indien van toepassing sport- en / of werkschoenen. Indien van toepassing eventueel eerder gemaakte hulpmiddelen.2. Is Podotherapie Ternatus aangesloten bij een beroepsvereniging?
De podotherapeuten in onze praktijk zijn allemaal individueel lid van de NVvP (Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten). Tevens zijn wij aangesloten bij het kwaliteitsregister Paramedici.3. Wat is het verschil / overeenkomst tussen een podoloog en een podotherapeut?
Podologie houdt zich net als podotherapie bezig met voeten en problemen die veroorzaakt worden door voeten. Podotherapie is echter een wettelijk erkend en beschermd beroep (geregeld volgens de wet BIG artikel 34). Dat betekent dat iemand die is afgestudeerd aan de HBO-opleiding tot podotherapeut (in Eindhoven of Enschede) zich ook daadwerkelijk podotherapeut mag noemen. Podologie valt onder de alternatieve beroepen en is dus ook niet wettelijk erkend. Met andere woorden: iedereen kan zich podoloog noemen. Er zijn podologen die een opleiding of cursus hebben gevolgd en wel degelijk verstand hebben van voeten. Maar een schoenmaker bijvoorbeeld, die kant en klare gelzooltjes verkoopt mag zich ook al podoloog noemen. Dit geldt ook voor de beroepen die omschreven worden als podokinesioloog, podoörthesioloog of podoposturaaltherapeut (dit zijn allemaal beroepen die, op hun eigen maakwijze, zolen vervaardigen maar zijn dus niet wettelijk erkend).4. Wat is het verschil / overeenkomst tussen een pedicure en een podotherapeut?
Een pedicure houdt zich bezig met de voetverzorging: het knippen van nagels en het verwijderen van eelt of likdoorn. Het kan echter voorkomen dat de voeten verzorgd worden door een podotherapeut maar dit gebeurd alleen als er problemen zijn die niet door een pedicure opgelost kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ingroeien en ontsteken van nagels. Mensen met diabetes mellitus zonder een risicovoet kunnen voor de voetverzorging terecht bij een pedicure met diabetesaantekening. Mensen met diabetes mellitus met een risicovoet komen voor de voetverzorging terecht bij een podotherapeut.5. Wat is het verschil tussen een zool van een podotherapeut en een “echte” steunzool?
Podotherapeutische zolen zijn corrigerende zolen. D.w.z. dat de voetstand wordt geactiveerd in tegenstelling tot steunzolen waarbij de voeten lui kunnen worden. De correctie wordt toegepast nadat er d.m.v. biomechanische metingen is vastgesteld wat de neutrale stand van de voet moet zijn. Omdat dit bij iedere voet anders is worden de zolen individueel gemaakt en wordt er geen gebruik gemaakt van halffabricaten (dit zijn kant-en-klare zolen) .6. Wat zijn de behandelmogelijkheden van een podotherapeut?
De behandelmogelijkheden van een podotherapeut zijn zeer divers (en uitgebreider dan de podoloog/podokinesioloog/podoörthesioloog/podoposturaaltherapeut). Bij de behandelmogelijkheden kunt u denken aan podotherapeutische zolen, de behandeling van ingegroeide nagels, scheefstand van tenen, taping, wondbehandeling bij mensen met diabetes mellitus, enkel-, knie-, heup- en rugklachten.7. Hoelang gaan podotherapeutische zolen mee?
Gemiddeld genomen zal een paar zolen zo'n drie jaar meegaan. Dit hangt echter sterk af van het aantal kilometers dat iemand loopt of sport met de zolen. Ook de mate van transpiratie en het onderhoud dat er al dan niet aan wordt besteed speelt een rol. Bij het dragen van zolen met een leren bovenkant is het meestal eerder dan drie jaar noodzakelijk om de bovenlaag te vervangen (dit als gevolg van het opnemen van transpiratievocht). Merkt u dat de bovenlaag van uw zolen begint te slijten neem dan contact met ons op zodat wij de bovenlaag kunnen vervangen (dit is goedkoper dan een hele nieuwe zool maken). Bij het maken van de zolen zullen wij altijd rekening proberen te houden met het type schoenen dat u draagt en uw dagelijkse activiteiten om zo de levensduur van zolen te kunnen bevorderen. Bij mensen die werkschoenen dragen hebben zolen meer dan gemiddeld te lijden en dus worden deze zolen van een ander materiaal gemaakt dan bijvoorbeeld bij mensen die in een winkel werken en instappers dragen.8. Passen podotherapeutische zolen in iedere schoen?
Podotherapeutische zolen zijn soepele inlay's voor in normale confectieschoenen maar passen niet in iedere schoen. Bij het maken van de zolen zal de podotherapeut, in overleg, altijd proberen rekening te houden met het type schoenen dat u draagt. De voorkeur gaat uit naar schoenen / sandalen met een uitneembaar voetbed omdat de zolen dan altijd passen. Gaat u nieuwe schoenen kopen neem dan altijd de zolen mee zodat u aan de hand van de lengte en de breedte de maat van de schoenen kan bepalen.Lees verder !
Ook interessant !
- Vraag & Antwoord
Antwoord op veel gestelde vragen - Schoenadvies
Lees dit advies voor u schoenen koopt - Producten
Aanbod van een varia aan producten - Meer informatie
Doorverwijzingen naar meer informatie