Het podotherapeutisch voetonderzoek
Bij het eerste bezoek aan de podotherapeut vindt er een uitgebreid voetonderzoek plaats om de oorzaak van uw klachten te achterhalen, te beginnen met het doornemen van de verwijzing van uw (huis)arts. Vervolgens wordt u tijdens een vraaggesprek (de anamnese) gevraagd om in uw eigen woorden uit te leggen wat de klachten zijn waarbij de podotherapeut u ook diverse vragen zal stellen. Aan bod komen bijvoorbeeld het soort klachten dat u heeft. Maar ook op welk moment van de dag zijn de klachten aanwezig en welke schoenen geven de meeste / minste verlichting? Heeft u een allergie of gebruikt u medicijnen? Laat het uw podotherapeut weten.


Hierboven ziet u de controle van de voetstand met en zonder zolen op de podoscoop (voetspiegel).
Na de anamnese wordt de beweeglijkheid van de diverse voetgewrichten getest en zal de podotherapeut onderzoeken welk bot of welke structuur (bijvoorbeeld een zenuw of spier) de klachten veroorzaakt. Vervolgens wordt er gekeken naar uw manier van staan en lopen. Ook uw schoenen komen aan bod; neem, indien van toepassing, uw werk- of sportschoenen mee.

Hier links ziet u de beoordeling van het looppatroon.

Podotherapie Ternatus beschikt tevens over een RS-scan. De RS-scan is een drukmeetsysteem gekoppeld aan de computer dat doormiddel van ingebouwde sensoren informatie kan geven over de statisch (stilstaande) en dynamische (lopende) belasting van de voet. Door het gebruik van de RS-scan is het dus mogelijk om de voeten digitaal te controleren.
U loopt over de plaat waardoor middels diverse grafieken de manier van lopen gecontroleerd kan worden. Over de plaat lopen kan zowel op blote voeten als met schoenen aan waardoor ook het effect van de zolen gecontroleerd kan worden. Ook is het mogelijk om uw balans te meten hetgeen van belang kan zijn bij een eventueel beenlengteverschil. Bij mensen met diabetes mellitus worden de implusen gemeten: een impuls is druk x tijd en zegt iets over drukplekken.
Het onderzoek wordt, indien van toepassing, afgesloten met een voetafdruk. Deze voetafdruk kan op papier gemaakt worden, middels een computerscanner of met behulp van schuim.



Van links naar rechts: normale voet, platvoet, en een voet met scheefstand van de grote teen.
Aan het einde van het onderzoek wordt er met u besproken wat de oorzaak van uw klachten is en welke behandeling er mogelijk is.
Meer informatie:
Ook interessant !
- Vraag & Antwoord
Antwoord op veel gestelde vragen - Schoenadvies
Lees dit advies voor u schoenen koopt - Producten
Aanbod van een varia aan producten - Meer informatie
Doorverwijzingen naar meer informatie