Behandeling van Diabetes

Hier vindt u meer informatie over de verschillende behandelingen voor Diabetes

Mensen met diabetes mellitus hebben een grotere kans op voetproblemen dan mensen zonder diabetes mellitus. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de vier mensen met diabetes mellitus hier vroeg of laat mee te maken krijgt (vandaar dat er ook wel gesproken wordt over de `diabetische voet`). Door een wisselende of te hoge bloedsuikerspiegel kunnen zenuwen en bloedvaten in de loop van de jaren veranderen. Men spreekt van neuropathie bij zenuwbeschadiging en van angiopathie bij verslechterde doorbloeding van de voeten en benen. Neuropathie: Door beschadiging van de oppervlakkige zenuwen kan het gevoel in de voeten verminderen of zelfs verdwijnen waardoor het risico ontstaat dat u bepaalde dingen niet meer goed voelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een steentje in uw schoen. Als gevolg hiervan kunnen wondjes ontstaat die niet of te laat worden opgemerkt. Beschadiging van de diepere zenuwen kan leiden tot instabiel staan en lopen. In dit geval geven de zenuwen die voor de stabiliteit in de voet zorgen de signalen aan de hersenen niet of te langzaam door waardoor de kans op vallen groter wordt. Angiopathie/ischemie: Door een verslechterde doorbloeding in voeten en benen zal een wondje minder goed kunnen genezen omdat er geen optimale bloedtoevoer en daarmee ook geen optimale zuurstoftoevoer kan plaatsvinden. Niet iedereen met diabetes mellitus krijgt te maken met neuropathie of angiopathie. Door middel van een jaarlijkse screening (specifiek voetonderzoek bij diabetes mellitus) kan de podotherapeut, diabetes verpleegkundige of praktijkondersteuner controleren of er bij u veranderingen zijn ontstaan. Indien tijdens deze screening blijkt dat er bij u sprake is van een verminderd gevoel en / of doorbloeding in de voeten krijgt u specifieke adviezen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een schoenadvies, voetverzorgingstips of het advies om podotherapeutische zolen te laten aanmeten.

U kunt echter zelf veel doen om problemen te voorkomen:

 • Streef er naar, om uw bloedsuikerspiegel zo optimaal mogelijk te houden. De kans op uitbreiding van de van neuropathie wordt zo verminderd.
 • Was iedere dag uw voeten met lauw stromend water. Controleer altijd de temperatuur van het water met de elleboog of een thermometer. Door de uitval van uw zenuwen kunt u niet goed met uw voeten de temperatuur van het water controleren.
 • Ga niet met uw voeten in een badje zitten omdat te lang met de voeten in het water zitten een verweking van de huid veroorzaakt waardoor de kans op wondjes en infecties toeneemt.
 • Droog uw voeten goed af, vooral tussen uw tenen, met bijvoorbeeld een tissue.
 • Inspecteer de schoen voordat u deze aantrekt met uw handen om te voelen of er iets in zit (bijvoorbeeld een steentje).
 • Het is beter uw nagels te laten knippen en het eelt/likdoorns te laten verwijderen door een pedicure met diabetes aantekening dan dat u dit zelf doet (dit te voorkoming van wondjes). Zeker als u niet goed meer ziet, een verminderd gevoel in de voeten heeft of als u een slechte doorbloeding heeft.
 • Nagels moeten recht en niet te kort afgeknipt worden.
 • Smeer de voeten dagelijks in met een voetcrème maar niet tussen de tenen omdat de huid dan te week wordt (gebruik bij voorkeur een crème speciaal voor de diabetische voet zoals bijvoorbeeld Atrac-tain).
 • Zorg voor goed passende sokken, het liefst zonder naden en stiksels. Draag iedere dag schone sokken.
 • Loop nooit op blote voeten.
 • Bekijk uw voeten dagelijks (vooral aan het einde van de dag of na een lange wandeling). Let vooral op veranderingen als roodheid, blaren, kloven, likdoorns en wondjes. Gebruik zo nodig een spiegel of schakel een huisgenoot in. Wanneer u twijfelt over de oorzaak van deze veranderingen neemt u dan contact op met uw huisarts of podotherapeut.
 • Zorg voor goede schoenen (Lees meer...)

Wat te doen bij een wondje:

Wanneer u een wondje heeft aan uw voet mag u zeker geen voetenbad nemen. De genezing wordt namenlijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond. Dagelijks afspoelen met lauwe douche en droog/steriel verbinden is dan voldoende. Laat een wondje dat niet binnen drie dagen dicht is, controleren door de huisarts of podotherapeut. Wanneer het wondje ontstoken is, raadpleeg dan zo spoedig mogelijk uw huisarts of uw podotherapeut. Een ontsteking herkent u aan roodheid, warmte en pijn. Het kan gebeuren dat er onder een laag eelt een wondje gaat ontstaan. Het is van groot belang dat het eelt vakkundig verwijderd wordt zodat het wondje goed behandeld kan worden. Wanneer u merkt dat eventueel aanwezig eelt rood verkleurd is dan is het van belang dat u contact opneemt met uw podotherapeut.

Contact

Voor overleg of het maken van een afspraak kunt u ons bellen of mailen:

Telefoon: (+31) 040-2019187 of WhatsApp: (+31) 06-12372677
E-mail: podotherapieternatus@gmail.com
E-mail (extra beveiligd): podotherapieternatus@zorgmail.nl
Adres Valkenswaard: Gezondheidscentrum Vlaslant, Waalreseweg 31c, 5554 HA
Adres Westerhoven: Medisch Centrum Westerhoven, Provincialeweg 28, 5563 AH
  Maak contact via WhatsApp !

  Vind ons op LinkedIn !

  Vind ons op facebook !